Facultatea de Electrotehnica

 

 

 

 

 

 

 

 

RECICLAREA ENERGIEI BATERIILOR

 

 

 

 

 

 

Coordonator: Prof. univ. Al. I. MOREGA

 

Student: CONSTANTIN Sorin George

Grupa: 131IE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cuprins :

 

 

1.    Efectul toxic asupra mediului a bateriilor uzate

2.    Managementul materialelor

3.    Tehnologii de reciclare

4.    Costul detoxificarii

5.    Proiecte viitoare

6.    Bibliografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.    Efectul toxic asupra mediului al bateriilor uzate

 

Electricitatea “portabila” a devenit astazi o parte a vietii cotidiene. Bateriile alimenteaza multe din aparatele ce functioneaza pe baza electricitatii, cum ar fi telefoanele, calculatoarele, radiourile, casetofoanele, si chiar automobilele electrice. Dar dupa ce au fost consumate si aruncate, ele reprezinta un real pericol asupra mediului inconjurator.

Bateriile sunt clasificate in general in: baterii de unica folosinta si baterii care pot fi reincarcate de mai multe ori, acestea din urma avand de obicei o cautare mai mare.

In intreaga lume, sute de milioane de baterii mari si miliarde de baterii mici continand tone de metale toxice si periculoase sunt produse si utilizate in fiecare an. Pana de curand, majoritatea erau pur si simplu aruncate. Chiar si astazi, in multe locuri sunt reciclate doar cele ce contin materiale valoroase cum ar fi nichelul si cadmiul.

 

 

 

2.    Managementul materialelor

 

Intrucat cererea de baterii a crescut de-a lungul timpului in intreaga lume, riscurile poluarii au crescut si ele, de aceea si metodele de reciclare au trebuit sa fie imbunatatite in mod continuu. Aceasta se realizeaza printre altele atat prin folosirea de catre fabricantii bateriilor a unor materiale usor reciclabile, cat si cu ajutorul consumatorilor, care se dispenseaza de bateriile uzate in locuri special amenajate in acest scop, pentru a nu fi amestecate cu alte obiecte.

Necesitatea reciclarii bateriilor variaza de la o tara la alta, existand insa o tendinta sigura catre un control mai strict al reciclarii. De exemplu, Uniunea Europeana a dat o directiva prin care este necesara reciclarea a cel putin 75% din bateriile folosite de catre consumatorii  particulari si cel putin 95% din cele folosite de consumatorii industriali. Masuri similare au fost luate si de alte tari, cum ar fi Statele Unite, Japonia, etc.

Raporturile privind ratele de reciclare pot fi foarte usor interpretate gresit. Fractia de material efectiv reciclata se compune din 3 factori: fractia de baterii vandute care sunt returnate, fractia de material recuperabil din fiecare baterie in parte, si fractia de material efectiv recuperat.

In final se ajunge la o recuperare efectiva de aproximativ 54% din masa totala a bateriei, foarte rar putandu-se recicla intreaga baterie.

Bateriile consumate nu mai sunt ceea ce au fost la inceput. Folosirea lor le schimba atat din punct de vedere fizic, cat si chimic. Electrozii, de exemplu se pot deforma si coroda astfel incat un circuit electric nu mai poate avea loc, iar reactiile chimice pot sa nu fie complet reversibile dupa reincarcare.

In consecinta, componentele bateriei nu pot fi reutilizate in mod direct, avand nevoie de o prelucrare speciala inainte de a fi reciclate si transformate in baterii noi, sau folosite in alte scopuri.

Reciclarea bateriilor presupune mai multe operatii distincte:

·        colectarea bateriilor uzate

·        sortarea lor in functie de continut

·        recuperarea materialului reciclabil

·        purificarea materialului reciclabil

·        aruncarea partilor nereciclabile

Trebuie mentionat ca sortarea bateriilor in functie de alcatuirea lor este foarte importanta, intrucat sunt folosite procedee industriale diferite pentru extragerea materialului din fiecare tip de baterie in parte.

 

 

 

3.    Tehnologii de reciclare

 

Exista mai multe metode de reciclare a componentelor bateriilor. Metalele sunt recuperate prin pirometalurgie, care foloseste temperaturi foarte ridicate. O alta tehnologie este hidrometalurgia, care foloseste extractia apei de obicei la presiuni si temperaturi normale, si electrometalurgia, care foloseste electricitatea.

De exemplu, plumbul este recuperat prin prima metoda, adica prin pirometalurgie, la fel si nichelul si cadmiul, care prin incalzire la o anumita temperatura si diverse procese termice sunt rafinate si apoi reutilizate. In S.U.A., singurul consortiu care se ocupa cu reciclarea nichelului si cadmiului este Inmetco, care in 1994 a reciclat peste 2100 tone de baterii pe baza de nichel-cadmium, iar in 1996 a recuperat aproximativ 36 de tone de cadmium rafinat pe o perioada de 5 luni, cu o rata anuala de aproximativ 90 de tone de cadmium reciclat. Procesul general de reciclare a bateriilor pe baza de Ni-Cd la Imetco se bazeaza pe separarea componentelor in doua fluxuri de operatii distincte:la bateriile mari, cantarind mai multe kilograme, separarea se face manual, iar bateriile mici sunt trimise la un oxidator termal, unde ambalajele de plastic sunt arse, iar energia degajata este folosita apoi in recuperarea cadmiului si nichelului.

            Bateriile nu sunt reciclate in intregime, ci separat, pe componente: electrozii, electrolitul, separatorii si carcasa. Reciclarea este diferita pentru fiecare componenta in parte. Electrozii de metal sunt cel mai mult reciclati, carcasele de metal sunt reciclate intr-o masura mult mai mare decat cele de plastic. Electrolitii pot fi refolositi ca agenti, dar in majoritatea cazurilor sunt folositi in alte scopuri.

Plumbul este materialul cel mai mult reutilizat, urmat de cadmium, si apoi de celelate materiale.

            In schema urmatoare sunt prezentate sintetic principalele etape in reciclarea plumbului, nichelului si cadmiului:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.    Costurile detoxificarii

 

Preocuparea pentru mediul inconjurator are un pret al ei. Nici reciclarea nici aruncarea materialelor nefolositoare nu sunt niste operatii ieftine. De exemplu, o baterie auto obisnuita cantarind 18 kilograme poate aduce dupa reciclare aproximativ 2 dolari. Corporatia Americana pentru Reciclarea Bateriilor a estimat costurile colectarii si reciclarii bateriilor pe baza de nichel si cadmium in 1996 la aproximativ 5,5 milioane de dolari, adica 1% din vanzarile de nichel si cadmium. La un nivel de reciclare mai mare de 2,25 milioane de kilograme in 1996, inseamna aproximativ 2,20 dolari per kilogram, adica acelasi cost ca si in cazul in care materialele ar fi aruncate.

 In Franta, pretul este asemanator, 3,20 dolari per kilogram iar doi ani mai tarziu, Elvetia a anuntat un pret de 6,60 dolari per kilogram.

O corecta si buna dispensare a bateriilor nu aduce beneficii banesti directe, multi consumatori gasind mai comoda si mai ieftina calea aruncarii lor in tomberoanele publice sau in alte locuri decat cele special amenajate in scopul reutilizarii lor. Costurile aferente dispensarii bateriilor trebuie sa constituie o prioritate pentru corporatiile si organizatiile insarcinate cu reciclarea acestor produse.

 

 

 

5.    Proiecte viitoare

 

Intr-un studiu facut in New York in 1992 a fost definita o baterie ideala ca una care: nu are componente toxice, nu are nevoie sa fie aruncata sau este usor reciclabila, poate fi manevrata si transportata in siguranta, si are un nivel superior de performanta pentru fiecare aplicatie specifica in parte.

Reciclarea, care astazi este o realitate, va deveni cu certitudine din ce in ce mai importanta, avand in vedere faptul ca resursele din scoarta terestra sunt limitate.

Responsabilitatea reciclarii materialelor se extinde in mod inevitabil si asupra altor produse electronice, nu doar a bateriilor, asa cum se intampla deja in Germania.

Avand in vedere toxicitatea cadmiului, substanta recunoscuta in statul California ca producatoare de cancer, se fac eforturi pentru restrangerea folosirii lui doar acolo unde este neaparat necesara.

Pana acum, piata de desfacere a metalului a fost destul de stabila, avand in vedere faptul ca alte utilizari au scazut in timp ce productia de nichel si cadmium a crescut foarte mult. Intrucat celelalte utilizari sunt eliminate, cadmiumul ar putea deveni foarte greu de procurat, de aceea, pentru evitarea acestei probleme este neaparat necesara reciclarea lui intr-un procent cat mai mare.

Preocuparea pentru mediul inconjurator nu trebuie neglijata, de aceea se poate lua in calcul si alegerea altor forme de energie decat cea a bateriilor, care prin natura lor sa fie mai putin sau deloc nocive, toate acestea constituind o problema actuala si viitoare de o importanta extrema pentru intreaga omenire.

 

 

 

6.    Bibliografie

 

·        Revista “Spectrum” din luna februarie 1998 (The Institute Of Electrical And Electronics Engineers, Inc.) http://www.spectrum.ieee.org

·        Adrese diverse de pe Internet:

http://www.alt-energy.com/catalog/batteries.html

http://sunsite.pub.ro

http://www.envirosystemsinc.com

 

Return